2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yıllık Program Hazırlama Süreci, MEB Genel Hedef ve İstanbul İl MEM Yerel Hedef Çalışmaları

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yıllık Program Hazırlama Süreci, MEB Genel Hedef ve İstanbul İl MEM Yerel Hedef Çalışmaları

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması doğrultusunda tüm öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinden yararlanması esastır.

Bu kapsamda ülke genelinde hedef çalışmalarının bir bütün ve standart olarak yürütülmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri kapsamında hedef çalışmalarına ilişkin standartlar belirlenerek iş akış çizelgesi oluşturulmuştur.

 

11.09.2023 824

14.08.2020 tarihli ve 31213 sayılı T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği gereği, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin planlanmasında temel alınmak üzere her eğitim öğretim yılı için hedefler belirlenmektedir.

Rehberlik ve psikolojik danışma servislerinin eğitim kurumlarına özgü çalışmalara daha fazla ağırlık verebilmesi ve belirlenen hedeflere ilişkin çalışmaların daha yoğun olarak sürdürülebilmesi amacıyla 2023-2024 eğitim öğretim yılı için genel ve yerel hedef bir adet, özel hedefler iki adet olarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda Bakanlığımızca genel hedef “Psikolojik Sağlamlık” İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce ise yerel hedef “Sınır Koyma” olarak belirlenmiştir.

 

Genel Hedef Psikolojik Sağlamlık Dökümanları için tıklayınız.


Yerel Hedef Sınır Koyma Dökümanları için tıklayınız.


Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programlarında Yerel Hedef çalışmalarını;

 

*Bütün kademelerde

-Veliler için Seminer ve Broşür

-Öğretmenler için Seminer

 

*Öğrenciler için

-Okulöncesi: Masal Okuma ve Sınıf içi Etkinlik

-İlkokul : Hikaye Okuma ve Sınıf içi Etkinlik

-Ortaokul : Afiş ve Sınıf içi Etkinlik

-Lise : Afiş ve Seminer

Faaliyet türlerinde oluşturmanız ve yerel hedef çalışmalarında bu içerikleri kullanmanız gerekmektedir.

 

 

Okul Öncesi

İlkokul

Ortaokul

Lise

Öğrenci

 

1-Masal Okuma

1-Hikâye Okuma

1-Afiş

1-Afiş

2-Sınıf İçi Etkinlik

2-Sınıf İçi Etkinlik

2-Sınıf İçi Etkinlik

2-Seminer

Veli

 

1-Seminer

1-Seminer

1-Seminer

1-Seminer

2-Broşür

2-Broşür

2-Broşür

2-Broşür

Öğretmen

 

1-Seminer

1-Seminer

1-Seminer

1-Seminer

 

*Yıllık Plan Hazırlarken ;

•- Okul türüne göre iş akış yönergesinde belirtilen sayıda faaliyet türüne yer verildiğine emin olunması

•- Çalışmaların bütün öğrencilere ulaşması 

•- Risk haritaları ve Ribaların programda yer alması

•- Hedef türünün (Genel/Yerel/Özel/ Hedef dışı ) yapılan çalışmaya ve içeriğe uygun girilmesi

Ör; Bep toplantısı Genel hedef değildir.

•- 2 faaliyet türünün farklı seçilmesi

•- Psikososyal Koruma Önleme ve Krize Müdahale Hizmetlerine ilişkin çalışmalara ve TBM eğitimlerine programda yer verilmesi gerekmektedir.

•-İstanbul İl MEM tarafından hazırlanarak gönderilecek olan 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Bağımlılıkla Mücadele ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilecek olan çalışmaların ilgili tarihler baz alınarak rehberlik ve psikolojik danışma yıllık programına eklenmesi önerilmektedir. (Not: Henüz bu planlar yayınlanmamıştır.Planlarınızı erken hazırlamanız durumunda okul idarelerinden onay işlemi yapmadan önce il eylem planlarının yayınlanmasını beklemeniz önerilmektedir. )

*Okul/Kurum Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programlarının e-Rehberlik Sistemi Üzerinden Hazırlanması ve 06.10.2023 tarihine kadar Eğitim Kurumu Müdürü Tarafından Onaylanarak Sistem Üzerinden Sarıyer Rehberlik ve Araştırma Merkezine gönderilmesi gerekmektedir. 

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı PDR Hizmetleri Bakanlık Resmi Yazısı için tıklayınız.

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı PDR Hizmetleri Çalışma Takvimi için tıklayınız.

Not: Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışmanı Bulunmayan Özel ve Resmî Eğitim Kurumları, Halk Eğitim Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri ve Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışmanı olduğu halde herhangi bir nedenle 06.10.2023 tarihine kadar e-rehberlik sistemine giriş yapamayan okullar Okul/Kurum Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programlarını resmi yazıyla Sarıyer Rehberlik ve Araştırma Merkezine ve sariyer34ram@gmail.com adresine gönderebilir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma programı hazırlama süreci, hedef iş akış yönergesi ve çizelge için tıklayınız.

11-09-202311-09-2023

Kaynak: https://istanbul.meb.gov.tr/www/istanbulilmilliegitimmudurlugu20232024egitimogretimyiliyerelhedeficerikleri/icerik/5049, https://orgm.meb.gov.tr/