2022 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu MEB Tarafından Yayınlandı

2022 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu MEB Tarafından Yayınlandı

MEB tarafından 05 Haziran 2022 tarihinde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak olan 2022 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu yayınlandı.

2022 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, bu yıl ilk defa görme yetersizliği olan öğrenciler için "sesli betimleme" kullanılarak, işitme yetersizliği olan öğrenciler için ise "işaret dili" kullanılarak düzenlenmiş olup, ihtiyacı olan öğrencilerimizin erişimine sunulmuştur.

Kılavuz hükümleri doğrultusunda 2021-2022 eğitim-öğretim yılında, özel eğitim uygulama okulları ile bu okulun programlarının uygulandığı özel eğitim sınıfları (orta veya ağır düzeyde özel eğitim sınıfları) hariç resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler ile geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8'inci sınıf öğrencilerinin, Merkezî Sınav başvurusu 04-14 Nisan 2022 tarihleri arasında Bakanlık tarafından merkezi olarak yapılacaktır. Ancak, başvurusu merkezî olarak yapılacak bu öğrencilerin, sınava katılma zorunluluğu bulunmayacaktır. 

Sınav Giriş Belgeleri 27 Mayıs 2022 tarihinde e-Okul Veli Bilgilendirme Sisteminden ilan edilecektir. Sınav sonuçları 30 Haziran 2022 tarihinde açıklanacaktır.

MEB haber detayına ulaşmak için tıklayınız.

29.03.2022 1462

Okul Müdürlüklerinin;

*Okulunda sınav tedbir hizmeti alması gereken özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin velileri/vasileri ile irtibata geçerek öğrenciye uygun sınav tedbir hizmetini belirlemesi ve EK-2 "Sınav Tedbir Hizmetleri Bildirim Formu" na işleyerek evrakı RAM'a göndermesi,

*İşitme yetersizliği, zihinsel yetersizliği veya otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerden, Yabancı Dil dersinin testinden muaf olmak isteyenlerin bilgilerini MEBBİS-RAM modülüne işlenmesi için RAM'a göndermesi,

*Okulda kayıtlı olan öğrencilerden evde veya hastanede eğitim hizmeti alan öğrencilerin velisi/vasisi ile irtibata geçerek öğrencinin sınava girmek istediği adres bilgisini aldıktan sonra RAM'a bildirmesi,

*Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili işlemleri 14 Nisan 2022 tarihine kadar tamamlaması gerekmektedir.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin okulu tarafınadan EK-2 "Sınav Tedbir Hizmetleri Bildirim Formu" ile gönderilen bilgilerinin MEBBİS-RAM modülüne işlendiğine dair belge, RAM müdürlükleri tarafından okul müdürlüklerine gönderilecektir.


Önemli: Yazma becerisini engelleyecek derecede ince motor becerilerde yetersizliği olan ya da yazma becerisini engelleyecek uzuv kaybı (ampütesi) olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir. Bu öğrencilere RAM tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre kodlayıcı verileceğinden öğrencilerin EK-2 "Sınav Tedbir Hizmetleri Bildirim Formu" gönderildikten sonra velileri ile birlikte Sarıyer Rehberlik Araştırma Merkezine başvurmalarının sağlanması gerekmektedir.

Not: Öğrencilere sınav tedbir hizmetinin sağlanabilmesi için RAM müdürlükleri tarafından bu öğrencilerin MEBBİS-RAM modülünde özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci olarak tanılanmış olması gerekmektedir. Bu doğrultuda resmi tedbir kararı güncel olmayan öğrencilerin (E-okul raporlar sekmesindeki özel gereksinimli öğrenci listesinde ismi bulunmayan veya ismi bulunduğu halde ram rapor kademesi ile e-okul kademesi uyuşmazlığı bulunan öğrencilerin) okul tarafından eğitsel değerlendirme isteği formu doldurularak, yönlendirme kararlarının güncellenmesi için varsa hastane raporları ile birlikte randevu alınarak Sarıyer Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurmalarının sağlanması gerekmektedir.

 

2022 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.   

Görme yetersizliği olan öğrenciler için hazırlanan, 2022 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'nun sesli betimleme kullanılarak düzenlenmiş hali için tıklayınız.  

İşitme yetersizliği olan öğrenciler için hazırlanan, 2022 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'nun işaret dili kullanılarak düzenlenmiş hali için tıklayınız.

 

29-03-202229-03-202229-03-202229-03-202229-03-202229-03-2022

Kaynak: https://meb.gov.tr/2022lgskapsamindakimerkezsinavkilavuzuyayimlandi/haber/25705/tr