Serebral palsi (SP) anne karnında veya yaşamın erken döneminde beyinde kalıcı ve ilerlemeyen hasar gelişmesi sonucu ortaya çıkan, hareket ve postür gelişimini etkileyen, aktivite kısıtlılıklarına neden olan bir durumdur. Erken tanı ile gereken önlemlerin zamanında etkin ve doğru yönde alınmasıyla SP'nin önlenebilmesi, ortaya çıkması halinde ise etkisinin azaltılması mümkün olabilmektedir.
SP'li bireylerin özellikle çocukluk dönemlerinde gelişimsel takip ve tıbbi tedavilerinin yapılması, doğru müdahalelerle gelişimlerinin desteklenmesinin yanı sıra özel eğitim desteği de sunularak günlük yaşamlarını kolaylaştıracak pek çok beceriye sahip olmaları sağlanabilmektedir.
Bu nedenle konuya dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 6 Ekim, birçok ülkede Dünya Serebral Palsi Günü olarak kabul edilmektedir.
Bu kapsamda Serebral Palsi ile ilgili farkındalığı arttırmayı amaçlarken aynı zamanda serebral palside fizyoterapinin amacı, fizyoterapide neler yapıldığı, evde yapılması gerekenler, egzersiz örnekleri ve aktivite önerileri ile bu egzersiz ve aktiviteler esnasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda kurum fizyoterapistimiz Burcu SARGIN tarafından ''Serebral Palsi ve Fizyoterapi'' bülteni hazırlandı.
Serebral Palsi ve Fizyoterapi bültenine ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: https://orgm.meb.gov.tr/www/6ekimserebralpalsifarkindalikgunu/icerik/2111