Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Kapsamındaki Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu Yayımlandı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Kapsamındaki Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu Yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığınca bu yıl 2 Haziran 2024'te gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki Merkezi Sınav'ın başvuru ve uygulama kılavuzu yayımlandı.

LGS kapsamında 2 Haziran 2024'te uygulanacak Merkezî Sınav'ın başvuruları, 18-29 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacak. Ücretsiz gerçekleştirilecek sınava katılım isteğe bağlı olup katılmak isteyen öğrenciler başvurularını e-Okul sistemi üzerinden yapabilecek.

Okul müdürlükleri, başvuru işlemleri için öğrencilere rehberlik edecek ve sınav başvuruları, 1 Nisan 2024 tarihine kadar okul müdürlükleri tarafından onaylanacak. Öğrenciler, başvurularının yapılıp yapılmadığını e-Okul üzerinden takip edebilecekler.

12.03.2024 565

Sınavın Kapsamı

Her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.   

Giriş Belgeleri 24 Mayıs'tan İtibaren Açıklanacak

Kılavuza göre fotoğraflı sınav giriş belgesi, 24 Mayıs 2024'ten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınarak mühürlenip onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecek. Öğrenciler sınava gelirken fotoğraflı onaylı giriş belgeleri ile geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulunduracaklar.  

Birinci Oturum 09.30, İkinci Oturum İse 11.30'da Başlayacak

Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.  

Sınav sonuçları, 28 Haziran 2024'te www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.  

 

2024 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'na ulaşmak için tıklayınız.


ÖNEMLİ!!!

***Okul Müdürlükleri tarafından özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili işlemlerin 29 Mart 2024 tarihine kadar tamamlanarak, sınav tedbir hizmeti alması gerektiği düşününlen öğrenciler için kılavuzda yayınlanan Ek-2 Sınav Tedbir Hizmetleri Bildirim Formunun Sarıyer RAM'a resmi yazıyla ulaştırılması gerekmektedir. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için alınması gereken sınav tedbir hizmetinin okul tarafından belirlenerek, ilgili forma (ek-2) işlenmesi ve formun rama gönderilmesi yeterli olacaktır. Öğrencinin rama bireysel başvuru yapmasına gerek yoktur.

***Öğrencilere sınav tedbir hizmetinin sağlanabilmesi için RAM müdürlükleri tarafından bu öğrencilerin MEBBİS-RAM modülünde özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci olarak tanılanmış olması gerekmektedir. Özel gereksinimli olduğu halde güncel resmi tedbir kararı bulunmayan öğrencilerin; eğitsel değerlendirme ve tanılaması yapılarak özel gereksinimli öğrenci kararının çıkarılması ve sınav tedbir hizmetinin sağlanması için, ilgili öğrencilerin LGS Merkezi Sınav Başvuru bitiş tarihinden önce randevu alınarak Sarıyer Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.

 

SINAV TEDBİR HİZMETLERİ BİLDİRİM FORMU EK-2 için tıklayınız.

12-03-202412-03-202412-03-202412-03-2024

 


Kaynak: https://meb.gov.tr/lgsbasvurularielektronikortamdaistegebagliyapilacak/haber/32998/tr