Farklılıklarımızı Hep Birlikte Kucaklıyoruz! 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

Farklılıklarımızı Hep Birlikte Kucaklıyoruz! 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan 2008'de Birleşmiş Milletler tarafından otizm spektrum bozukluğu konusunda toplumsal farkındalığı ve duyarlılığı artırmak, otizm spektrum bozukluğu olan bireyleri ve ailelerini desteklemek, bu bireylere sunulan hizmetlerin iyileştirilmesine katkı sağlamak amacıyla, 2 Nisan "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiştir.

02.04.2024 38

Otizm spektrum bozukluğu, erken yaşlarda başlayarak her yaşta ve her kesimden insanı çeşitli düzeylerde etkileyen bir durumdur. Millî Eğitim Bakanlığımız otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin eğitim haklarına yönelik hak temelli yaklaşımları benimseyerek çalışmaları yürütüyor.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce özel eğitim okullarının eğitim ortamlarının niteliğini geliştirmek ve kurumsal kapasitelerini artırmak amacıyla orta-ağır düzeyde otizm spektrum bozukluğu öğrencilerimizin de öğrenim gördüğü özel eğitim uygulama okullarında uygulama evleri ve beceri uygulama alanları ile hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerimizin öğrenim gördüğü özel eğitim meslek okullarında meslek edinme atölyeleri kuruluyor. Bu öğrencilerimiz için "Özel Eğitimde Mesleki Eğitim Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında faaliyetler gerçekleştiriliyor. Ayrıca bu öğrencilerimiz için eğitsel materyal ve yardımcı kaynaklar geliştiriliyor.

Bu özel günde farkındalığı artırmak ve toplumsal bilinci güçlendirmek için çeşitli etkinlikler ve çalışmalarla bir araya geliyor ve otizm spektrum bozukluğu yaşayan bireylerin haklarına ve ihtiyaçlarına saygı duyarak, onların eğitim ve toplumsal yaşama tam katılımını destekliyoruz.

2 Nisan "Dünya Otizm Farkındalık Günü"

Otizme Kırmızı Işık Yak!

Tohum Otizm Vakfı tarafından 2009 yılından beri ‘Mavi Işık Yak’ Kampanyası yürütülüyordu. 

Bu kampanyanın amacı otizmin varlığına dikkat çekmek ve farkındalık yaramaktı. Ancak farkındalık Nisan ayı ile sınırlı kaldığı için, yine Tohum Otizm Vakfı tarafından Otizmi kabul etmenin bir diğer yolu otizmli bireyleri dinlemek ve onlardan öğrenmek olduğu belirtilerek rota otizm farkındalık rengi olan maviden, kabul etmenin dikkat çekici rengi olan kırmızıya çevrildi.

Tohum Otizm Vakfı 2022 yılından beri otizme kırmızı ışık yakarak evde, okulda, işyerinde ve toplumsal yaşamda otizmli bireylerin söz hakkı almasını ve yaşamlarına ilişkin tercihlerini ifade etmelerini destekliyor.

Bizler de vakfın belirttiği gibi; herkesi otizmli bireyleri hayatın her aşamasında kabul etmeye ve bu 2 Nisan’da da otizme kırmızı ışık yakmaya davet ediyoruz.

Sarıyer Rehberlik ve Araştırma Merkezi

02-04-2024

 

 

Kaynak: https://orgm.meb.gov.tr/www/farkliliklarimizihepbirliktekucakliyoruz/icerik/2729